Det samme –og dog?


I Sydøstasien møder du jævnligt en talemåde. Den dukker op på ryggen af t-shirts, på bæreposer, i annoncer mm. Oprindelsen ved jeg intet om. Jeg kendte ikke talemåden, da jeg kom hertil første gang, men der var kun gået en dag, da jeg følte netop på den måde, som talemåden udtrykker. Du ser den på engelsk::"Same, same, but different." På dansk: "Det samme, det samme, men anderledes."

Da vi stod ud af flyet var det fuldstændig den samme fornemmelse af dufte, lyde og varmegrader som i Tanzania, hvor vi var missionærer gennem tolv år. Da vi kørte fra lufthavnen mødte de samme synsindtryk mig, som jeg huskede fra Dar es Salam: Palmer, forsømte bygninger, fattigdom, dårlige veje og affald. Jeg var rigtig glad for tilværelsen i Tanzania, så jeg fik straks en god fornemmelse af, at i Phnom Penh ville jeg også komme til at føle mig hjemme.Men allerede dagen efter, da vi gik ud for at se på forholdene, opdagede jeg, at under den velkendte overflade gemte sig en anden verden. Klima og leveforhold var nok det samme, men menneskene var anderledes, ikke kun af hudfarve og ansigtstræk, men mentaliteten er anderledes. Tankegang, idealer, holdninger og sædvaner er anderledes. Med andre ord: Kulturen er anderledes, og denne forskellighed slår stærkt igennem overfor de naturgivne betingelser. Jeg måtte begynde forfra med at lære. Nu har jeg haft seks års læretid, og er langtfra færdiguddannet. Der er stadig meget at undre sig over, og nye tanker og spørgsmål dukker frem, men også en øget forståelse. Jeg gør mig ingen forestillinger om, at jeg vil kunne komme til bunds. Min erfaring fra Tanzania siger mig, at selvom jeg forstår mere og mere, så vil jeg til stadighed blive klar over, at der er endnu mere, jeg ikke kender og forstår.

Cambodja er forskellig fra Tanzania. Tanzania fra Danmark. Danskere ved, at svenskerne er anderledes. Og tyskerne. For slet ikke at tale om alle de etniske grupper, der lever i vort land. Vi kan nemt få øje på mange negative træk ved de andre, og vi er klar over, at vi heller ikke selv er fuldkomne. Alt det mangelfulde og negative har samme kilde. Synden, der er kommet ind i verden, præger alle folkeslag og hvert enkelt menneske. Vi kan nemt få øje på det. Men ser vi mere end det? Ser vi skabningens mange fantastiske facetter? Lad os prøve billedligt at tage hele menneskeheden op som var den en stor ædelsten og undres over dens mangfoldighed af forskelligheder. Lad os glæde os over den rigdom, der findes i det Gud har skabt, og som mennersker i deres ufuldkommenhed har taget op og har arbejdet med på så mange forskellige måder.

Gud vil have mangfoldighed hos sig i Himlen. Der skal være mennesker af alle stammer og tungemål, folk og folkeslag. Der iblandt khmertalende cambodjanere. Det er en af de arbejdsopgaver, Gud har lagt hen til os at arbejde med. Det sker i fællesskab med en lang række forbedere og givere i Danmark.

--- du blev slagtet, og købte med dit blod mennesker til Gud af alle stammer og tungemål, folk og folkeslag --- Åb.5.9Klik her for at komme tilbage til artikeloversigten eller her for at komme tilbage til forsiden