Den, der kører i bil, kommer også med.


Myldretid, --- kø-kørsel, --- langsomt, langsomt.
Trafikken i Cambodja går efter regler, der bedst kan beskrives som: "Tag hensyn til dem, der kører foran dig". Et godt princip, men krævende for en færdselsregel-vant dansker.
Jeg har det godt med at have en chauffør ansat. Roligt og sikkert og i overensstemmelse med cambodjansk færdselskultur fører han bilen gennem morgenmyldret.
Der er ingen dytten eller sure miner. Hvis det skulle hænde, er der som regel en udlænding bag rattet!

Trafikken er hele tiden i bevægelse. Langsomst for biler. Hurtigere for cykler og hurtigst for motorcyklerne, der snor sig ind og ud og kommer frem uden det samme besvær, som de firehjulede.Fodgængere er her ikke mange af. Skal de fra sted til sted, går de ikke. De sætter sig op bag på en af de utallige motorcykeltaxaer der snor sig ind og ud blandt de langsomme biler. Der er mange flere motorcykler, end der er biler. Knapt halvdelen af motorcyklerne er taxaer. Ikke så snart har du bevæget dig udenfor din gadedør, før en motorcyklist kører op på siden af dig og tilbyder at køre dig lige, hvorhen du vil, mod passende betaling. Men jeg er en kylling, der ikke tør befordre mig på to motoriserede hjul, og det er alt for varmt at cykle. Så jeg sidder i den airconditionerede bil med chauffør, og er blandt dem, der kommer aller langsomst frem.

Tænk at høre til de bedst udstyrede trafikanter, og så er det slet ikke hestekræfterne, der tæller! Det er smidighed og lidenhed, mod til at bevæge sig og evnen til at beherske sit temperament. Helt andre egenskaber, end dem, jeg forventer, når det gælder om at komme frem.

I livet som kristne kan vi nemt komme til at fejlbedømme os selv og andre. "Den person har så store evner. Han kan gøre tingene meget bedre end mig." Vi fokuserer nemt på "hestekræfterne" og overser, at vi alle er udstyrede med noget, der kan komme frem. Og så er det jo ikke os, der skal komme frem, men det er Guds Rige, der skal fremmes. Flere skal lære Jesus at kende som frelseren. Børnene skal oplæres. Enhver af os må ud at færdes til gavn for vore medmennesker. Hver især må vi bruge de evner og kræfter, vi er skabt med. Det kan se ud som du kan komme længst med mange "hestekræfter". Men der er andre måder, som måske passer bedre til dig. Der er noget Gud har tænkt sig at du skal, noget, som vil blive til velsignelse for andre, og også for dig selv.

Josva var en af dem, der havde mange "hestekræfter", men ordene Gud sagde til ham, da han satte ham til at overtage efter Moses, gælder for os alle:
Jeg har jo indsat dig; vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din Gud er med dig overalt, hvor du går. Josva 1.9Klik her for at komme tilbage til artikeloversigten eller her for at komme tilbage til forsiden