Ude at svømme
Et af Phnom Penhs markante steder med et fredssymbol udformet som en ødelagt seksløber er lagt bag os. Vi kører ned af hovedgaden, som er bred og stærkt trafikeret. Lidt henne dukker en række træer op. Et grønt område strækker sig ind mod den store bygning, vi skal hen til. Ud mod gaden står en række flagstænger med de kendteste nationers flag. Vi drejer ind ad indkørselen. To store statelige løver i sten, er det første, man får øje på. Bag dem står to rækker usædvanligt smukke regelmæssige palmer. Et springvand, hvori indgår en stor granitkugle, der trilles rundt af en vandstråle. Marmorsøjler ved indgangspartiet, hvor vor chauffør sætter mig af. Ulasteligt uniformeret personale, der åbner døren med et høfligt smil.Køligheden i luften er markant forskellig fra varmen, jeg kommer fra. En blid behagelig stilfærdig musik omgiver mig. Jeg betræder det skinnende flisegulv. En enorm prismelysekrone hænger ned fra loftet over en overdådig blomsteropsats. Der er spejlblanke gelændere langs den svungne trappe, der fører mig til mit mål. Det er luxus, så det var ved at tage vejret fra mig, første gang, jeg satte mine meget jævne missionærben her. Jeg er på et af Phnom Penhs bedste hoteller. Der er en verden til forskel, om man opholder sig indenfor eller udenfor. Mindre end hundrede meter fra, hvor jeg står, bor mennesker i elendighed og med utryghed omkring opfyldelsen af deres basale behov. Der er snavs, misbrug og dårlig helbredstilstand. Mange har ingen udsigt til at forbedre deres forhold.
Indenfor eller udenfor. To forskellige verdener. Jeg lever med begge på tæt hold. Men jeg hører ikke til i nogle af dem.

Kan man holde til at leve i flere verdener på en gang? Er spændvidden ikke for stor? Rives man ikke sønder og sammen af at færdes i luxus, når man ved, at dem, der er udenfor, ikke har nok til dagen og vejen? Idealisme. Medlidenhed, der får konsekvenser. Radikal tro og livsførelse! Hvordan passer det med, at du går ind på sådant et fint sted, og gør brug af dets faciliteter mod betaling?
Når jeg møder mennesker, der ikke kan klare spændvidden, men føler at de rives i stykker i deres samvittighed, tænker jeg, at de har noget værdifuldt over deres personlighed, som ikke findes hos mig. Samtidig tror jeg ikke, at jeg kunne klare at være i Cambodja, hvis jeg havde det sådan. Så måske er det en del af min udrustning til en langtidsholdbar tjeneste, at jeg er en, der tager tingene som de kommer og får det bedste ud af det. Andre må så gavne ved idealisme, stærke samvittigheder og radikal livsførelse.
Jeg skal bare ind og motionssvømme i hotellets swimmingpool. Det er ikke dyrere end at gå i svømmehallen i Danmark.

Det er Gud, der udruster os hver især til tjeneste for ham. Det, han giver andre, kan være så forskelligt fra det, han giver dig, at det kan være svært at acceptere, at det kan komme fra samme kilde. Men Gud er mangfoldig,. Han har overblikket og ser, hvilke udrustninger, vi hver især bedst kan tjene med.
Der er forskel på tjenester, men Herren er den samme.(--) Gud er den samme, som virker alt i alle. 1.Kor.5+6bKlik her for at komme tilbage til artikeloversigten eller her for at komme tilbage til forsiden