Luk op for noget godt!
Det er helt fantastisk behageligt få en omgang massage. ”Ryg og skuldre” hedder et af de programmer, man kan vælge. Ahhh! Bagefter føler man sig afstresset, gennemarbejdet, blød og afslappet. Førhen gik jeg (Annelise) nu og da til massage. Lå på briksen med ansigtet i hullet og så ned i en skål med flydende blomster, mens en pige æltede rundt i mine ømme muskler. Men så begyndte jeg at svømme, og opdagede, at ikke alene følte jeg mig endnu bedre tilpas bagefter. Det er også sundt, slankende og billigere.

Efter svømmeturen på luksushotellet kører vi videre ned af hovedgaden. Her ligger et supermarked, der har mange europæiske varer på hylderne. En overgang kunne man endda få marinerede sild fra Danmark! Men vi er kun godt 50 danskere i Phnom Penh, og det var ikke nok til at holde liv i handelen. Hvem andre end danskere spiser også marinerede sild? Og så er det ikke engang alle danskere, der synes om det. Ikke så mærkeligt, at varen blev taget af hylderne. Nå, men nogle afsavn må vi missionærer jo lide! Til gengæld bliver udvalget af Haribo-produkter større og større. Dog er der endnu ingen piratos eller anden stærk lakrids. Men så er der er svensk knækbrød og hollandske kryddere, norsk røget laks, dansk feta, brie og danablue. Ja, endda trestjernet salami!

Man skal dog kigge godt efter for at få øje på de danske produkter. Supermarkedet har europæiske varer, ja, men endnu flere varer fra andre egne af verden. Kød i brune papirtynde knastørre skiver. Hvordan mon det bruges? Jeg tager en pakke og ser på brugsanvisningen. Den er på kinesisk! Der er mærkelige væsker, sære vakumpakkede grønsager, æg, der er farvet lyserøde, og glas, hvis indhold ikke ligner noget, en dansker ville bryde sig om at lukke op for.Supermarkedets vareudbud afspejler meget tydeligt, at der er mange mennesker i Phnom Penh af anden etnisk oprindelse end khmer. De fleste kommer fra andre asiatiske lande. Især Kina, Sydkorea og Filippinerne. De fleste vestlige kommer fra Australien eller USA. Vi kommer med hver vore traditioner og behov. Vi er meget forskellige. Vi har mange ideer om, hvordan de andre etniske grupper er, og overraskes til stadighed over at de er endnu mere forskellige fra os, end vi troede! Det rigtigste og fornuftigste er selvfølgelig at være dansker og gøre tingene på en dansk måde! : ) Hvorfor er det ikke danskerne, der er kinesere, når nu vi er de bedste? Sikken en rigdom det ville være for verden, hvis det var vores slags, der var flest af! Nej!! Med kun godt halvtreds danskere her, kan vi ikke fastholde ideen om, at vi er de bedste.

Hvad er dog Guds mening med at lade en så forskellig kulturel udvikling blomstre efter Babelstårnet?
Vi må beundre alt det smukke, Gud har skabt. Tænk på alle de forskellige blomsters farver, former og dufte! Guds fantasi er ubegrænset, og det har vi stor fornøjelse af. Alle de mange arter, han har ladet vokse og gro. Men mennesket er kun én art, og dog er vi så forskellige. I nogen grad af udseende, men i meget højere grad af kultur. Hvad har han ment med at give mennesker den store frihed til at udvikle forskellige vaner og ideer? Jeg ved det ikke, men det gør Jorden til et meget mere spændende sted at leve. Babelstårnsbyggeriet var noget skidt, men Gud fik noget spændende ud af det.
” og derfra spredte Herren menneskene ud over hele jorden.” 1.Mos.11.9.

PS: De danske sild kom igen inden vi rejste på hjemmeophold.

Klik her for at komme tilbage til artikeloversigten eller her for at komme tilbage til forsiden