Lysom - en elev på Phnom Penh Bible SchoolAnnelise og jeg er på besøg i en landsby ca. 100 km syd for Phnom Penh. Den ligger i nærheden af provinsbyen Tjhuhk. For 6-7 år siden var der vækkelse der, og i dag er ca. 45-50 af landsbyens beboere kristne. De har en lille kirke, som de hver søndag holder gudstjeneste i, og har bibeloplæring og søndagsskolearbejde for børn, unge og voksne.
En af de første i landsbyen, som tog imod Jesus, var en ung pige på 17 år. Det er hende og hendes familie, vi besøger. Hun hedder Lysom og er næstyngste barn i en børneflok på 5. Med et genert smil fortæller hun, hvordan hendes 4 andre søskende hurtigt fulgte hendes eksempel. Forældrene har været lidt sværere at vinde for evangeliet. De ofrede i det buddhistiske tempel indtil for to år siden, men er nu hørt op med det, og de har også fjernet det traditionelle åndehus, hvor man ofrer til ånderne. I stedet er der blevet sat to kors op på hvert af de to huse, som familien har i landsbyen, så Lysom vurderer, at forældrene snart vil følge efter deres børn i troen på Jesus.
Lysom har været meget aktiv i menigheden på stedet, og det resulterede i, at den ønskede at hjælpe hende med en videre uddannelse på Phnom Penh Bible School. De har samlet en hel del sammen af de 300 US-dollars, det årligt koster at gå på bibelskolen inkl. kost og logi, og resten har de fået sponsoreret af en kristen organisation, som også har hjulpet Lysom med de 10 US-dollars, hun månedligt har haft i lommepenge. Til gengæld har hun de fleste weekender kørt til Tjhuhk og hjulpet i det kristne arbejde som underviser for børn og unge. Hun er også en god organist på elorglet i kirken, hvis der er behov for hjælp til det.
Nu har Lysom gået på bibelskolen i næsten 3 år og står foran afgangseksamen. Hun har været den eneste kvindelige elev i sin klasse, så det har været en lidt hård tørn at gå der, og med normal khmer-ærbarhed og for at foregå med et godt kristent eksempel har hun altid måttet være meget varsom med, hvordan hun omgikkes drengene i sin klasse.

Når man spørger Lysom om hendes fremtidsplaner, lægger man mærke til, at hun ikke får noget foræret. Der må kæmpes for en videreuddannelse, og for det kald, hun har fået. Hendes kald på langt sigt er at gå ind i et kristent børnearbejde, og om muligt også derigennem hjælpe nødstedte kvinder. Efter bibelskolen skal hun derfor gå to år på universitetet for at dygtiggøre sig i engelsk. Pengene til disse to år må hun skaffe sig ved at arbejde om dagen og gå på universitetet om aftenen - 6 dage om ugen.
På kort sigt er planen, at Lysom skal giftes. Hun har forlovet sig med en ung mand, som også er elev på bibelskolen. De skal giftes til november. Han vil formentlig bruge sin teologiske uddannelse til at gå ind i et kirkeligt arbejde. Inden de skal giftes skal de igennem et kristent ægteskabskursus, som paraplyorganisationen for de evangeliske kirker afholder.

Vi glæder os over at være sammen med Lysom og høre hende fortælle om det blomstrende arbejde, der på få år er kommet op at stå i landsbyen. Det er dejligt og opmuntrende at møde kristne unge her i Cambodja, som kæmper for at følge deres kald, og som er med til at give et godt eksempel ude i menighederne. Som har en brændende nød for, at evangeliet om Jesus må nå ud til andre.

Axel Rye Clausen

Klik her for at komme tilbage til nyhedsoversigten eller her for at komme tilbage til forsiden