Sunshine Centret og FUTURE-projektetAt komme væk sulten, tiggeriet, tæv og misbrug og ind til omsorg, tryghed, mad og undervisning er opfyldelsen af en drøm, som omfatter de børn, der dagligt kommer på Sunshine-Centret i Phnom Penh. I et uanseligt udseende hus i en sidegade lægges rammerne for en barndom med et helt andet forløb, end der ellers havde været udsigt til for de små piger og drenge, der hver dag løber omkring på det nærliggende såkaldte "Russiske Marked". Børnene dér prøver på alle måder at samle lidt mad eller lidt penge sammen, de kan eksistere for - og samtidig hjælpe deres familier, fordi far eller mor af en eller anden grund har mistet alle deres muligheder for at forsøge familien.
Børnene på centret er glade for at få undervisning. Det mærkes straks, man træder derind. De forstår, at det er deres eneste mulighed for at komme ud af det miljø, de ellers er dømt til at tilhøre. Der knokles i klasserne, og man hygger sig sammen i frikvartererne. Selvom direkte kristen forkyndelse ikke er mulig i centrets åbningstid, er det indirekte vidnesbyrd om Jesu kærlighed nærværende, og på tomandshånd og besøg i børnenes hjem kan der tales direkte om Jesus. Det bærer frugter, er der tydelige vidnesbyrd om.

De danske LM-missionærer på stedet har set to steder, hvor der trænges til en særlig indsats. Først og fremmest blandt de teenagere, som bliver for gamle til at fortsætte i centret. Der mangler en måde at sluse dem ud igen og hjælpe dem i gang med deres voksenliv. Desværre er alt for mange blevet "tabt på gulvet", da de blev så gamle, at de måtte klare sig selv. Gennem et ungdomsprojekt FUTURE, som Flemming Pedersen står for, og som sponsoreres af DANIDA gennem Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, forsøges der at lave en udslusning, så de ældste teenagere enten kan få lært et fag eller få hjælp til at få en læreplads.
Det andet problem er at få skoleundervisningen på centret op på et niveau, der svarer til en almindelig cambodjansk folkeskole-uddannelse. Det bliver en af de opgaver, som Annelise Clausen sammen med de dygtige cambodjanske lærere forhåbentlig kan løse indenfor de næste år.

Axel Rye ClausenKlik her for at komme tilbage til nyhedsoversigten eller her for at komme tilbage til forsiden