Fra ca. 800-1300 e.K. var der et storrige i Sydøst-Asien domineret af khmererne, Cambodjas nuværende indbyggere. Formentlig verdens største ruinby, der i sin storhedstid har huset 1 mill. indbyggere, og nogle af verdens mest bemærkelsesværdige ruiner blev efterladt i junglen og blev først genfundet et halvt årtusind senere. De ejendommelige Bayon-hoveder er karakteristiske og ses overalt.

Angkor Wat er verdens største religiøse bygningsværk og dækker 1 kvadratkilometer. Et fantastisk syn, og et vigtigt nationalt symbol for Cambodja.

Her står vi foran Angkor Wat sammen med min bror Simon og hans familie (Anders, Ida og Lise Marie), som vi holdt en dejlig jul med i 2004.

De fleste templer udtrykker en opstigning fra jorden til himlen. Derfor har alle gamle khmer-byer et symbolsk bjerg, det legendariske Mount Meru. Her er det Angkor Wat med et af de 5 øverste tårne.

Apsara-dansere i relief.

Apsara-dansernes moderne efterkommere ca. 1000 år senere.

Ved en af byportene til Angkor Thom, i sin tid måske verdens største by. En række engle på den ene side og en række dæmoner på den anden hiver i hver sin slange.

Her ses en af byportene til Angkor Thom med slangehivende engle og dæmoner.

Bayon-templet set udefra.

Templet her, som er en del af Preah Khan, har runde - næsten romerske - søjler, som er meget afvigende fra khmerernes byggestil. Nogle mener, det kan skyldes kontakt til Europa.

En dæmon fra et af de utallige relieffer.

Beskrivelse af khmerernes dagligdag findes næsten ikke, og ejendommeligt nok har almindelige khmerer i dag ikke meget fornemmelse af det liv, der engang levedes i khmer-riget. De fleste tror, at bygningerne blev konstrueret af kæmper eller ved magi. Der findes dog en del relieffer, der beskriver forlængst glemte krige, eller som her fra Banteay Srei illustrerer en religiøs fortælling. Meget nærmere kommer man ikke de gamle khmerer.

Pige ved buddhistisk livshjul i templet Banteay Kdei.

2 piger ved figur med afhugget hoved.

Banteay Kdei er endnu ikke restaureret, og flere steder virker murværket lidt vakkelvornt, selv om det mest faldefærdige er afstivet.

Rester af junglens store træer, som i mere end 500 år havde dækket hele området, som er på størrelse med Fyn med et næsten uigennemtrængeligt vildnis, ses endnu i Banteay Kdei.

Tempelædende træ.

Ta Prohms overgroning er fantastisk flot. Det er et "must" at besøge stedet her for alle, der kommer til Angkor.Klik her for at vende tilbage til oversigtenKlik her for at vende tilbage til oversigtsigten