Her kan I se ca. et halvt års forskel i vandstanden på Tonle Sap-floden, der støder sammen med Mekong-floden. På billedet t.v. løber vandet fra Mekong-floden op i Tonle Sap-floden, så vandet løber i modsat retning, hvad der er ret enestående. Flodens største højde nås en måneds tid senere, men strømmen op i floden er så stærk, at der skal en ret kraftig motor i bådene for at forcere den.

En lille pige kigger ud på den store flodbåd. Størstedelen af hendes barndom tilbringes her indenfor denne snævre lille båds rammer, som er familiens bolig.

Annelise, Jannie og Flemming ved Wat Phnom.

Fra første undersøgelsestur til Cambodia november-december 1998. Axel Rye Clausen og Søren Andersen udenfor Wat Moha Montrei. Billedet er taget af Svend Bernhard.

Phnom Penh er ikke gammel som residensstad for kongen i det årtusindgamle kongedømme. Slottet blev påbegyndt i 1813 ovenpå et gammelt fort, der ligger udfor det sted, hvor Mekong-floden møder Tonle Sap-floden. Chan Chaya-pavillonen er en imponerende struktur set fra floden og er det sted, hvor kongen og rigets øverste overværer den betydningsfulde Vandfestival.

Trone-bygningen blev bygget 1919 og er en imponerende bygning med et 59 m. højt tårn og bruges til kroninger og ceremonier. Dets indre blev raseret af De røde Khmerer, men er nu ved at være restaureret.

Bygningen i forgrunden falder lidt ved siden af i stilen. Det er den franske kejser Napoleon III's pavillon, som blev brugt ved Suez-kanalens åbning og senere flyttet til Phnom Penh. Bygningen i baggrunden er Sølv-pagoden, bygget i 1892. Gulvet består af 5000 sølv-fliser, der hver vejer 1 kg. Flere berømte Buddha-figurer står i templet fremstillet af ædelsten og guld.
Napoleon III's pavillon er lidt interessant for os rent familiemæssigt, idet Helena Regensburg (vores tipoldefar Gustav Frederik Lassens anden hustru. Gustav Lassen var dansk overpræsident i Flensborg efter krigen i 1848-50), formentlig blev modtaget der af kejserinde Eugenie under Suez-kanalens åbning.

Cambodjas parlamentsbygning med kong Sihanouk's billede på gavlen.

Wat Phnom er byens ældste bygning (1373) og ligger på Phnom Penhs eneste bakke. Siges at være bygget for at huse 4 Buddha-figurer, byens grundlægger fru Penh fandt i floden. Vores datter Margrethe rider på elefanten.

Tempelindgang.

Annelise og Margrethe i den uhyggeligt udseende tempelindgang.

Vor datter Margrethe foran Cambodjas nationalmuseum.

Her står vi udenfor et forfaldent hus fra den franske kolonitid.

Motorcykler og knallerter er de mest brugte transportmiddel i denne by, der overhovedet ikke har noget offentligt transportsystem.

Overfyldt motorcykel.

Central Market (på khmer "Ny marked") er fra den franske kolonitid og ligner næsten en byzantinsk bygning.

Central Market sælger også snacks m.v. Her er det friturestegte insekter.

Markederne breder sig godt ud over vejens kørebaner.

Folkeliv på gaderne i forbindelse med en af Cambodjas mange helligdage.

"Frihedsstøtten" rejst 1958, da Cambodja blev uafhængig.

Phnom Penhs travle hovedgade Monivong Boulevard. Her lavede De røde Khmerer sejrsparade, da de erobrede byen d. 17. april 1975. Ufatteligt at tænke på, at byen i løbet af få dage blev tømt for mennesker som optakt til den rædselsperiode, Cambodja gik ind til, og som langt overskyggede den forfærdelige borgerkrig og de bombninger, der havde markeret Vietnam-krigens afslutning.

De røde Khmerers rædselsperiode glemmes ikke i Phnom Penh. Her over 8000 kranier samlet i en mindesøjle ved slagtepladsen ved Choung Ek, hvor mere end 17.000 mennesker blev myrdet.

Tempelindgang (Wat Lang Ka ved Frihedsstøtten).

Buddhistiske munke er et fast indslag i gadebilledet.

Fiskehandler på marked.

Lækkerbidskener til salg på gaden.

Kvinde med "cyclo". Hun har et stort brandsår på halsen.

3 glade kvinder, der bærer det traditionelle skærf "kromah".

Markedsbod med pølser og fisk.

Cyclo-kørere får middagslur.

Husvilde i Phnom Penh.

Gadebørn i Phnom Penh. Her har disse børn et midlertidigt hjem!

Piger i fint tøj.

Buddhistiske munke i Phnom Penh. Nationalmuseet i baggrunden.

Stegte småfugle hos gadehandlende i Phnom Penh.

Stegte småfugle og kødboller til salg på gaden.

Elefantvask på flodpromenaden i Phnom Penh.

En af de charmerende ting ved Phnom Penh er dens "landsbypræg". Skal man holde fest, spærrer man den gade af, man bor på, og sætter et telt op. Her er det sket ved den vej, vi bor på.

Oversvømmelser.Klik her for at vende tilbage til oversigtenKlik her for at vende tilbage til oversigtsigten