Besøg i Mkulula

Iringa, 28/2-1992

Vi er på husbesøg i Mkulula. Der har ikke været hverken præst eller evangelist i dette område i mere end et år. Vi har nu fået placeret en ny evangelist, som vi har med ud på denne tur, og som vi hjælper i gang med arbejdet."Vi" er i dette tilfælde mit evangelisationsteam fra Iringa sammen med nabosognets præst.

Næsten i hvert eneste hus, vi går ind i, er der folk, der behøver hjælp. Mange steder er det kristne, som er faldet fra, og som ønsker at vende tilbage til Jesus. Andre steder er det syge, som beder om forbøn, og atter andre beder om hjælp til befrielse for onde ånder. Da vi er færdige, har vi en lang liste med over 25, som blev ramt af Ordet, og som ønsker at blive genoptaget i kirken. Med i bilen til vores møde har vi bl.a. en ældre kone, en tidligere kristen, som har søgt hjælp hos troldmænd for at blive helbredt for en alvorlig lidelse i benene. Hun vil nu gerne have forbøn og hjælp til genoptagelse i menigheden, men må hjælpes hen i kirken, da hun ikke kan klare at gå. Jeg lover at bringe hende tilbage efter gudstjenesten.

Vi havde en velsignet gudstjeneste i Mkulula - den første i lang tid, selv om nabopræsten sporadisk havde besøgt stedet. Arbejdet var stort set døet helt ud. Mange blev genoptaget i menigheden, flere blev døbt, og der var forbøn for dem, der ønskede det. Da jeg efter gudstjenesten ville køre den gamle kone hjem, var hun der ikke. Hun var allerede gået de 5 km. hjem! Man har virkelig grund til at takke Gud efter sådan en gudstjeneste.

Mkulula er bare et af de mange steder i Iringa Stift, hvor der er et stort behov for støtte og hjælp. Rundt regnet 1 gang om ugen er jeg på en 3-dages evangelisationstur, og hver gang er forholdene totalt forskellige.

Der er stor forskel på det kølige og frodige Ukwega højt oppe i bjergene ud mod Ulanga-dalen, hvor alle lever i stor frygt for 3 mægtige troldmænd, der totalt dominerer alle i landsbyen, og som selv de kristne viger tilbage for at konfronteres med, og så det varme og ufrugtbare Nyanzwa, hvor man stort set kun kan dyrke løg, men hvor man har en aktiv ungdomsflok, som virkelig har syn for evangelisation, og gerne vil gøre en indsats for at nå andre med Ordet.

Der er stor forskel på Mtera med dæmning og kraftstation, som ligger i et stærkt bevogtet militært område, hvor man har en meget stor blanding af stammer fra hele Tanzania, og hvor man som hvid missionær virkelig skal passe på for ikke at blive arresteret som mistænkelig, og så Ihomasa, hvor man kun har een stamme. Hvor det var en førstegangsbegivenhed at se film, og hvor stormen på Genesareth Sø virkelig vakte bestyrtelse, da man aldrig før havde set så meget vand.

Hvor man troede, at alle hvide mænd var italienske præster, da det kun var katolikkerne, der hidtil var nået dertil.

Der er stor forskel på Idunda, hvor stort set hele befolkningen er kristne, og hvor man er fælles om at skabe et rart og frugtbart samfund, hvor Guds Ord har god plads, og så fiskerlandsbyen Kastam, hvor hjemmebrygget øl i store mængder ligger til svaling på byens torv i et stort hul. Hvor der er fyldt med prostituerede og dansebuler, og hvor folk drikker sig fra sans og samling, så man som ligesom os kan risikere at skulle give lift til en politieskorte med en ung, blodindsmurt morder, der i beruselse har stukket sin ven ned, og nu skal til domstolen og formentlig hænges,

Kontrasterne er store på disse rejser, men fælles for dem alle er, at der er et meget stort behov for at høre Guds Ord og for oplæring i den kristne tro. Vi prøver dels at nå så mange med Ordet som muligt ved husbesøg, prædiken, forbøn, bogsalg og filmfremvisning, men samtidig også at få de kristne på stedet engageret, så arbejdet kan fortsætte, når vi er rejst afsted. Langt de fleste steder når vi højst 1 gang om året.

I begyndelsen af april afholder vi et seminar for de evangelister, der er tilknyttet arbejdet. Det er noget, jeg vil prøve at gøre 1 gang om året. Der har vi mest bibel-og troslæreundervisning, men vi tager os også god tid til at gennemgå de forskellige områder, de bor i, og planlægge det kommende arbejde.

Mange hjertelige hilsener

Axel Rye Clausen

Klik her for at komme tilbage til artikeloversigten eller her for at komme tilbage til forsiden